15. LÁSKYPLNÉ KLÁŠTERECKÉ DIVADELNÍ ŽNĚ

plakat zne 2017Taky máte ten pocit, že se něco děje s dobou. Že svět kolem se zbláznil. Že je zlý, agresivní, bez lásky. Já znám už dopředu Vaši námitku, pane. A Vaši taky, paní: „ale to bylo vždycky, tak špatné to není….“.

Ne, ne to se budu s vámi přít. Vždycky to nebylo. Třeba vezměte si ty Žně jo, jaké měly krásné názvy: Pivní. Slyšíte to – Pivní. No možná byly místy zahořklé, to dělá lupulin v chmelu, ale je v tom láska.    Anebo třeba ty Pábitelské. To asi divadelníci pěkným slovem zaretušovali, že trošku lžou, ale přece s láskou. Nebo Fantastické. Zaručený úspěch už v názvu. A ve všem láska. Ale dnes: Skandální, (Ne)šťastné, dokonce loni Smrtonosné. Ne, tohle musí skončit! Prosím, já nemám nic proti tomu, aby z jeviště nesteklo trošku krve, že. To beru. Třeba Shakespeare se bez krve neobejde. To jen z cizího krev neteče. Ale cpát neštěstí a smrt rovnou do názvu. Víte, já bych si tak představoval kdyby se jmenovaly, já nevím, třeba nějak hezky. Víte, jako že když je ten svět bez lásky a tyhle Žně jsou malinko jubilejní, protože patnácté, tak zrovna tam tu lásku vypíchnout. Aby jí bylo všude plno. Živě si umím představit jak by to vypadalo. Ve foyeru by se vznášely citáty o lásce. Zněla by tichá esoterická hudba. Nad kavárnou by visel nápis „Pijte s láskou“ a jinde zase nápis „Zde také konejte s láskou“. Doprovodný program by divadelníci připravili s láskou včas a o lásce. Žně by ovšem muselo zahájit třeba Klapý s Rozmarným létem, protože je o lásce a my vlastní premiéru nemáme.  A teď mě  napadlo – Toť Divadlo by mohlo hrát o lásce k divadlu a s Latrinou Magikou by to byl Týden divů zakončený láskou ke srandě, což jak víme Commedia ála carte umí.  A přesně tohle a ještě mnohem více by si diváci odnášeli. Jde jen o to najít správný název.

Prostě jak říkám, ty Žně by měly být takové lásky plné.