Úspěch kláštereckého divadla

volyneExistuje na světě člověk, který neprovedl nic špatného? Nic, za co by se měl stydět, nebo dokonce nenávidět? To je téma divadelní hry Solaris, kterou dle předlohy Stanislawa Lema zdramatizoval a zrežíroval Václav Polda a se kterou se koncem března představila Divadelní společnost KLAS společně s imaginárním uskupením Divadlo Zdrhovadlo na krajské postupové přehlídce PřeMostění v Mostě. Bojovalo se o hodně. O nominaci, nebo alespoň doporučení na národní přehlídku činoherního a hudebního divadla ve Volyni. V silné konkurenci se Klasáci neztratili a odborná porota jim udělila řadu cen:

Magda Nucová – cena za herectví. Míra Nyklíček – čestné uznání za herectví. Václav Podla – čestné uznání za režii a cena za dramaturgii. Václav Polda společně s Mírou Nyklíčkem – cena za scénografii. Dohromady pak celý ansábl získal cenu za inscenaci. Jen ta nominace, tedy přímý postup nevyšel. Klášterečtí získali „pouze doporučení“. To sice postup nevylučuje, ale vzhledem ke značné konkurenci dává jen malou naději.

Zde mi dovolte malou odbočku pro názornost. Každým rokem probíhá v únoru a březnu po celé republice osmnáct krajských postupových přehlídek. Každé přehlídky se zúčastňuje minimálně osm souborů. Počítám-li dobře, o účast na národní přehlídce usiluje nejméně sto padesát souborů. Každá krajská přehlídka má právo nominovat jednu inscenaci a doporučit neomezený počet. Letos bylo do Volyně nominováno čtrnáct inscenací a doporučeno dvacet pět, dohromady tedy třicet devět. Letošní Volyně však má pouze dvacet hracích míst.solaris

Vážený čtenář a znalec divadla si jistě umí představit, v jakých tlacích pracovala programová rada pro přehlídku ve Volyni.  Určit dvacet nejlepších inscenací z třiceti devíti. O to větší radost, že klášterecký KLAS s inscenací Solaris je mezi nimi. Mezi dvaceti nejlepšími.

Účast na Národní přehlídce činoherního a hudebního divadla ve Volyni je tedy zajištěna. Z Volyně se však může postoupit do sfér nejvyšších. Opět nominací, nebo doporučením na divadelní Mekku - celorepublikový mezioborový festival Jiráskův Hronov. A kolo úsilí, ambic a nadějí se otevírá znovu. Držme tedy KLASu v tomto náročném testu divadelního kumštu palce.

Jan Milota