Žně 2013

plakat zne 2013Natáhnout červený koberec, oprášit zlaté sošky, oslovit a pozvat významné osobnosti (byť jen ty z města)...to vše a mnohem více uvidíte na letošních žních - 11. OSCAROVÉ klášterecké divadelní Žně. Nejen, že vše bude zářit ve světlech reflektorů, ale na prknech uvidítě i několik titulů, které v minulosti toto prestižní ocenění skutečně získali. Vážení diváci, v kategorii Nejlepší večerní inscenace jsou nominováni:

DS KLAS / Ostře sledované vlaky / 26.10. - 19:00

Světoznámá novela Bohumila Hrabala, jejíž filmové zpracování získalo v roce 1967 amerického Oscara.
Na pozadí života ve válečném protektorátu se odehrává obyčejný lidský osud mladého Miloše Hrmy, který si nic víc nepřeje, než aby se stal mužem. A aniž by si sám všimnul, je možná víc mužem, než leckterý mužský široko daleko.
režie: Václav Polda

Divadlo SoliTEAteR / Pochyby / 27.10. - 19:00

"Pochyby mouhou být poutem stejně silným a trvalým jako je jistota..." Co uděláte, nemáte-li jistotu? Trápíte se, až jednoho dne zanaříkáte k Bohu: "Pomoz mi!" A co když nepřijde odpověď? Jen ticho... Příběh nás zavádí do církevní školy v Bronxu, kde se místní kněz pokusí uvolnit pravidla nastavená nekompromisní ředitelkou.
režie: Libor Ulovec

Divadelní soubor Třetí věk / Stáří není pro zbabělce / 28.10. - 19:00

Není to divadlo interpretační, ale důležitá je pro soubor možnost využít divadlo jako prostředek k výpovědi, ke sdělení. S humorem až cynicky hovoří o pocitech starých žen, o tom, jak arogantně přijímáme názor, že touha a tělesná láska jsou výsadami mládí. Tématem se mohou posunout hranice vnímání života starých a stárnoucích, může se proměnit zdeformovaný mediální obraz stáří, Stáří nemusí být o ZuBr, ZuBr (zuby, brejle), Rytmu života, pořadu Sama doma a receptech na marmeládu. Může být o lásce, vzrušení a touze.
režie: Renata Vordová

Bažantova loutkařská družina DS Josef Jiří Kolár při TJ Sokol Poniklá / Zmatek nad zmatek / 28.10. - 19:45 (malý sál)

Velmi neradi bychom podceňovali naše ctěné publikum, pokládáme však za vhodné osvěžit alespoň základní poznatky silozpytu, které jsou nezbytné k pochopení příběhu. Popis veličin a odvození rovnic považujem za triviální, laskavý čtenář si je snadno odvodí.
režie: Ing. Tomáš Hájek

Cink Cink Cirk / Cink? / 28.10. - 20:30

Co vše se může stát ve snu, když se vám do něj vkradou tři kluci? Lehce cinklé představení, v němž se mísí pohybové divadlo, žonglování, tanec, závěsná a pozemní akrobacie. Stačí přidat pár puntíčků, zlehka namočit v červené, vše hodit do peřin a čekat, jestli to zacinká.
koncept a choreografie: Cink Cink Cirk

Rádobydivadlo Klapý / Amadeus / 29.10. - 19:00

Hra Amadeus od anglického dramatika Petera Shaffera vychází z některých historických faktů, ale není to rekonstrukce historických událostí. Historické skutečnosti nebyly Shafferovým záměrem. Peter Shaffer se pouze inspiroval romantickou legendou, která vznikla ještě za života Antonia Salieriho, a sice že průměrný skladatel Salieri, který žárlil na Mozartovo dílo, skladatele otrávil. Shaffer v Amádeovi sleduje jiný smysl. V podstatě Salieriho vidí esenci lidské průměrnosti, a zároveň nadprůměrnosti. Nadprůměrná je například jeho schopnost rozpoznat vlastní průměrnost, nadprůměrná je jeho pronikavost, s níž vnímá genialitu Mozartovy hudby, nadprůměrná je i jeho satanská vzpoura proti Bohu ve chvíli, kdy zjistí, že mu jeho snaha konat dobro není nic platná. Hra Amadeus je vlastně studií zla, které se rodí z přehnané ctnosti. U kořene tohoto zla je morálka založená na mechanismu odměněné ctnosti. A proto veškeré podobnosti s historickými postavami a ději začínají i končí pouze u Mozartovy hudby.
režie: Jaroslav Kodeš

DS Ty-já-tr / Srnky / 30.10. - 19:00

Když se sejde dost zoufalství na jednom místě, i nejniternější přání se mohou plnit. Pohádka pro ty, co vyrostli.
režie: Radek Šedivý

Divadelní soubor KOREK / Kytice / 31.10. - 19:00

Právníci v divadle, divadlo na právech. Divadelní soubor KOREK je studenstký soubor, který vznikl v prosinci 2011 na Právnické fakultě University Karlovy v Praze. Skládá se ze studentů všech ročníků a klade si za cíl dokázat, že právníci nejsou jen právníky. Vlastní dramatizace Erbenovy Kytice, je jeho první inscenací.
Košile / Kletba / Poklad / Vodník - dramatizace čtyř balad z básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena. O rodině. O ženách. O matkách. O dcerách. O mužích bez mužů. O lásce. O smrti. Co má se státi, stane se.
režie: Jan Holec

Divadelní spolek Kroměříž / Dovolená po česku / 1.11. - 19:00

Dovolená po česku, je hořko-sladká komedie, ve které se na jedné straně setkávají dva nevyrovnané manželské páry. Říkáte si, co má asi společného profesorka psychologie, herec Národního divadla, majitel e-shopu s plyšovými bacily a dívka živící se venčením psů? Jaké bude jejich společné soužití na jedné jachtě a mají si vůbec co říct? Samozřejmě, zprvu ideální dovolenou ovšem překazí nečekaný nález v odpadkovém koši. Další nemilá překvapení na sebe nenechají dlouho čekat, a tak se zprvu klidné a vzájemné soužití promění v jeden malý ring, ze kterého není úniku.
režie: Jana Šťěpánová

Divadlo Dostavník Přerov / Maškaráda / 2.11. - 19:00

Jevištní adaptace humoristického fantasy románu T. Pratchetta inspirovaného slavným muzikálem Fantom Opery, ve které nadsázka, ironie a svérázný humor vytváří odvážnou pohádku nejen pro dospělé.
Svět opery je daleko tajemnější, než si většina lidí myslí: v anhk-morporkské Opeře se dějí podivné věci, a to nejen v účetnictví. Vraždy na jevišti nejsou jen metaforické, zaměstnanci padají mrtví z provaziště, lóže číslo 8 se nesmí prodávat, protože si ji pro sebe zabrala tajemná postava muže s bílou maskou na tváři a novopečený ředitel dostává podivuhodné dopisy od jakéhosi Ducha Opery. Ale nejdůležitější divadelní pravidlo zní: Představení musí pokračovat! Show must go on!
režie: Vlasta Hartlová