Žně 2012

plakat zne 2012Mohl bych začít tak, že budu vtipně glosovat číslovku "deset". Třeba jako, že je to divná dvojka složená z nuly a jedničky. Přitom mezi námi žádné nuly nejsou. Nebo, že je rozdíl máme-li desítku na hrbu, či na stole. Cha cha. Já tyhle dětské vtípky používat nebudu Bez jakékoli snahy o humor pouze zkonstatuji: "máme desítku před sebou". A to jak v pořadí přehlídek, tak desítku představení v letošní žňové nabídce. A věřím, že na tuto desítku přijdou všichni. I ti co normálně chodí jinam. Bude totiž výborná. Letos jsme výběru představení věnovali mimořádnou pozornost. A budou ji mít i v kavárně. Oni tam budou mít i dvanáctku, ale to hodně předběhly.

Já osobně dávám desítce přednost. Podle mě, a je nás víc, je prostě Světová. To nakonec dokáže i průvodní výstava, odkud se, odkud se až k nám dostala. Neunavuje tolik jako ty jiné a zbytečně nepění. Musí být však dobře natočená, to kvůli archivu.

Jan Milota

DS Klas / Na širém moři / 27.10. - 19hod

Jsou tři na voru a mají hlad. Ale nikde nic k jídlu. "Je třeba sníst jednoho z nás." Kdo z koho?! Bravurní miniatura autora polského původu Slawomira Mroźka. Konec hry, kdy je vybraná oběť kanibalismu doslova zahnána do kouta a uchyluje se k brutální vraždě, je pak dle "mroźkových zásad" opravdu překvapivý a nečekaný.

The BROKES při GSOŠ Klášterec nad Ohří / Jitřenka / 28.10. - 19hod

Společenské drama se zpěvy, které mělo premiéru 25. ledna 2012. Ochotničení tohoto spolku trvá již sedm let a mají za sebou již několik premiér. Spolek má jeden velký cíl, překračování všemožných hranic, veselý úlet, informace skrze zábavu, uvolněný vztah studentů a učitelů, propagace divadla mezi mládeží, láska k umění a historii a seberealizace.

Divadlo bez zákulisí, Sokolov / Urvi to! / 29.10. - 19hod

Hra URVI TO! (Up for Grabs) se zabývá vztahem mezi uměním a obchodem. Mladá žena se snaží dostat mezi špičku obchodníků s obrazy. Navenek se jedná o zcela počestné povolání, ale v podstatě je to "naprostej Darwin" a přežijí jen ti nejsilnější. Naše hrdinka poněkud přecení své síly a její touha po úspěchu ji dožene do naprosto absurdních situací.

DS Nová generace při DS TJ Sokol Lázně Toušeň / Postel aneb život není pro děti / 30.10. - 19hod

Představte si, že jste spoutáni na lůžku a někdo vás při vědomí mučí! Vy se nemůžete hýbat a utéct té strašlivé bolesti! Nabízíte všechno co máte! Přiznáte na sebe věci, které jste nikdy neudělali! Vyhrožujete! Prosíte! Klidně byste se ponížili jenom proto, abyste zase získali vládu nad svým tělem!

V.A.D. Kladno / Píseček / 31.10. - 19hod (velký sál) - večer netradičního divadla

Nezvládáte výchovu svých dětí? Uklidníme vás vědomím, že v tom nejste sami. Zkušení rodiče si z modelových situací odnesou kromě užitečného know-how i odbornou psychologickou vzpruhu. Připravující se rodiče dostanou šanci ujasnit si, zda by nestačilo pořídit si domácího mazlíčka. Ostatním nabízíme střet civilizací, násilí a závěrečnou katarzi - to vše na písečku.

Bažantova loutkářská družina DS J.J. Kolár při TJ Sokol Poniklá / Faust / 31.10. -  20hod (malý sál) - večer netradičního divadla

Truchlohra o nešťastném osudu doktora Fausta. Sepsaná dle kočovných loutkařských bardů (Kočků, Peků a Kopeckých). Figurována jediným hercem jako stínohra. Divák tohoto představení bývá svědkem dvou tragédií současně, když sleduje jednak marný boj Fausta s Mefistem a namnoze též podobně marný boj loutkoherce s nesnadným režijním zadáním. Pozoruhodné divadelní vystoupení starosty obce Tomáše Hájka.

Tate iyumni Praha / Vlna / 31.10. - 20.45hod (velký sál) - večer netradičního divadla

Moře šumí, racci lítaj, sluníčko svítí, ve sklenici orosenej nápoj - zkrátka taková ta pohoda na pláži. Jen dyby dekáči nezacláněli a vítr dyby foukal šikovnějc, aby byly pořádný vlny na serf, protože takhle je to leda na matračku! Inscenace byla oceněna odbornou porotou na Loutkařské Chrudimi.

Geisslers Hofcomoedianten Kuks / Don Juan aneb strašlivé hodování / 1.11. - 19hod

Don Juan - postava, která rezonuje téměř ve všech evropských kulturách (španělské, italské, francouzské, německé i české). Co se však stane, když donjuanství vpadne do jedné zapadlé vesnice ve východních Čechách, kde se sjíždějí bývalé kamarádky na svatbu jedné z nich? Dámská jízda po letech má svoje kouzlo i svoje úskalí, ale rozhodně je tam potřeba všechno "prodrat"! To vše v podání divadelní společnosti Geisslers Hofcomoedianten, která se ve své dramaturgii orientuje na baroko a prosazuje nový barokně-divadelní styl.

Rádobydivadlo Klapý / Mikve / 2.11. - 19hod

Mikve - prostor rituální lázně, v níž se věřící židovské ženy pravidelně očišťují - se ve hře současné izraelské dramatičky Hadar Galron stává místem střetu různých přístupů k víře i k životu. Do ortodoxní komunity přichází Šira, nová lázeňská, před níž se pozvolna rozkrývají osudy místních žen? dramata, o nichž všichni vědí, ale nikdo o nich nemluví. Ve své snaze pomoci naráží empatická, ale přitom razantní Šira na bariéru náboženských pravidel i lidských předsudků.

DS Ty-já-tr / NAČERNO Praha / Tři mušketýři / 3.11. - 19hod

Neuvěřitelná divadelní parafráze jednoho z nejslavnějších románů světové literatury. Klasika, která se splašila dříve než D´Artagnanův kůň, a kterou už nikdo nezkrotí. Romantický příběh, který se dostal do nesprávných rukou. Do rukou svých vlastních hrdinů. Pány Athose, Porthose, Aramise a D´Artagnana není třeba blíže představovat. Známe je všichni ze slavného literárního díla. A v tom to právě je. Co když se Dumas spletl, co když některé věci správně nepochopil? Pojďme se na celou kauzu podívat ještě jednou a bez růžových brýlí.