Žně 2011

plakat zne 2011Letos se Klášterecké divadelní žně konají od 29. října 2011 podeváté, tentokrát jako česko-slovenské. Není to již přehlídka kláštereckých souborů, jak tomu bylo v prvních ročnících. Postupem času se z Kláštereckých divadelní žní stala přehlídka výběrová, na níš se mohou diváci seznámit s těmi nejzajímavějšími inscenacemi, které se v amatérském divadle urodily. Je tomu tak i letos, včetně možnosti zhlédnout dvě přední inscenace hostujících slovenský souborů.

A nezapomeňte, stejně jako roky předchozí, vás i tento rok čeká soutěžní doprovodný program.

DS KLAS / Královny / 29.10. - 19hod

Tři ženy, které se sejdou v nemocničním pokoji, byly v nedávné době vystaveny zlomovým životním okamžikům a teď stojí před nelehkým úkolem - naučit se žít své nové životy. Kromě tohoto faktu však nemají společného vůbec nic. Každá z nich patří k jiné generaci, každá má svůj příběh a každá se musí vyrovnat s odlišnou životní situací. A je to právě humor, který drží člověka nad vodou v těch nejtěžších chvílích a pomáhá mu zdolávat i ty nejhorší překážky. Královny jsou tragikomedií plnou upřímného humoru, ze kterého občas mrazí v zádech.

DS TMA Terezín / Blbec k večeři / 30.10. - 19hod

V této bláznivé francouzské komedii platí, že "kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá" a "kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp". Proto si dejte pozor, než někoho prohlásíte za blbce a budete se bavit na jeho účet. Může se Vám stát, že blbcem zůstanete na posměch Vy sám.

V.A.D. Kladno / Fe-érie o Kladně / 31.10. - 19hod

Urbanisticko-sociálně-politologická a navíc edukativní inscenace. Na počátku byl krtek. Pak přišli uhlobaroni, velkotovárníci, oceláři, hutníci, horníci, "chlapi z celejch Čech", dělnická bouře, Luftwaffe, hokej, komunisti, Stehlík a nakonec bankrot. Jak ale vypadá dvěstěpadesát let historie v 70 minutách v dělnické šatně v Poldi? Kvalifikovaně vás provedou Venca, Luba, standa, mladej a spousta dalších.

Krvik Totr Praha / Svázaná / 1.11. - 19hod

Studie aplikovaného feminismu. Tři chlapi v altánu. Neznají se. Nechtějí se. Nesnesou se. Ale přece mají něco společného. Kyselé hrozny.

Rádobydivadlo Klapý / Kráska z Leenane / 2.11. - 19hod

Divadlo DNO a Šavgoč Hradec Králové / Hospodin aneb Kdopak by se boha bar / 3.11. - 19hod

V koutku vaší hospody. Z kousků vaší hospody. Zahrajeme vám ty úplně nejstarší příběhy na světě. Proroci, konce světa, hříšníci, zázraky. Představení se hraje nejlépe na baru nebo kdekoli jinde, kde mají púůllitry uši k naslouchání. (Divadlo Dno a Savgoč nalévavě zvou).

Tate Iyumni Praha / Krvavé koleno / 3.11. - 20hod

První hodina odbila, lampa ještě svítila. Pohádkový horor je odstartován říkankou - mantrou o Krvavém koleně ze známé dětské hry. Dvoupatrový dům se sklepem, půdou se otvírá a zavírá, okýnka bytů se rozsvěcují a zhasínají, kočka na střeše mňouká a před domem lampa ještě svítí. Sem se přistěhuje mladý pár...

Divadlo DNO Hradec Králové / svět podle Fagi / 3.11. - 21hod

Na začátku roku se na facebooku objevila "komiksová" postava "Fagi". Divadlo DNO ji oslovilo a jako první může hrát její komiksy na divadle. Divoké písně, co nezařadíte, ale si na ně zařádíte. Ujeté loutky, co ujely a vás tu nechaly. Slovní smyčky, co se na nich jde oběsit. Kabaret, improvizace, písně, humor, zběsilost i v srdci

Slovanský tyátr Olomouc / Maryša L.P. 2011 / 4.11. - 19hod

Vrcholné dílo bratří Mrštíků pohledem nejmladší generace. Současná inscenace hry, kterou potkal podobný osud jako její hlavní postavu... Doba dávno pominula, na /stole/ná témata však zůstávají v nás a Tyátr nehodlá mlčet. Znovuotevření případu po stopětadvaceti letech - zapomeňte na všechny ochotníky, Lábuse i Kaisera.

Divadlo Zdrhovadlo / Nebezpečné známosti - monolog / 4.11. - 20.30hod

Román důstojníka francouzské armády vzbudil v roce 1782, kdy byl vydán, poprask v celé Francii. Velkou pozornost si získal otevřenou kritikou mravů vysokých společenských vrstev. Monolog v režii Václava Poldy, se účastnil soutěže monolgů a dialogů Pohárek SČDO, kde představitelka hlavní role Martina Bečvářová /Cécile de Volanges/, získala druhé místo.

Levočská divadelná spoločnosť / Pastier / 4.11. - 21hod

Smutno-smiešna monodráma chlapa, ktorému robia spoločnosť ufóni, pes, kravy, spomienky a vy. Je inšpirovaná článkom uverejneným denníku Smena v roku 1991. Išlo o osobnú spoveď pastiera kráv, ktorý zažil prostátie UFO.

Divadlo Commedia Poprad / Kapustnica / 5.11. - 19hod

Kniha francúzskeho spisovateľa Reného Falleta mala začiatkom osemdesiatych rokov veľký úspech, bola preložená do niekoľkých jazykov, okrem iného do jazyka českého. Do slovenského jazyka si to netrúfol preložiť nikto. Uvažoval som, prečo je to tak a prišiel som na to, že to bude tou vôňou jazyka. Tak ako je úžasná francúzština, tak sa to krásne počúva v češtine. Pôvodný názov románu je Kapustová polievka, v Čechách má názov Zeĺňačka a ja som ju nazval Kapustnica – práve pre tú vôňu, ktorú vdychujeme do seba, keď sa kapustnica varí, keď sa prihrieva a keď sa pri jej konzumácii rozleje na duši úžasné blaho a prenikne až do špiku kostí... kapustnica na Slovensku sú vlastne Vianoce.