První Klášterecká divadelní jařina je za námi

Nápad na Jařinu vznikl přesně 31. 10. 2014, kdy se mi stálí diváci divadelních žní svěřili, že je škoda, že taková akce je tu pouze jednou do roka a že by to chtělo udělat i něco na jaře, aby to čekání na divadla nebylo tak dlouhé.

No jo, proč vlastně neudělat i něco na jaře, aby to čekání na divadla nebylo tak dlouhé? Pak už stačilo vymyslet koncept, nadchnout pro nápad ostatní divadelníky a sehnat peníze. Plán byl jasný. A téměř okamžitě se začal hroutit.

Původní koncept byl velmi jednoduchý. Pozveme vítězný soubor ze žní a soubor, který na žních měl být, ale nemohl přijet. S českolipským Jiráskem jsme se domluvili velmi snadno, bohužel vítězní Ad Hoc se Zmrazovačem jsou tak zaneprázdnění, že nejbližší termín, který nám mohli nabídnout, byl prosinec. Cože? Jakže? Nevadí, pozveme jiný úspěšný soubor. Jenže!  Termín minipřehlídky jsme chtěli uprostřed března. Bohužel jsme si neuvědomili, že ausgerechnet tenhle víkend se odehrávají po republice různé soutěžní přehlídky, takže známé a kvalitní soubory budou soutěžit o postup na národní přehlídku (potažmo na Hronov, potažmo do Klášterce). A tak jsme obvolávali a obvolávali a nikdo stále nemohl, až už to vypadalo, že v sobotu ani nikdo nepřijede.

Nakonec světe, div se, bylo nejméně problémů s penězi. Za finanční zajištění vděčíme organizaci Zámek Klášterec nad Ohří, hlavně jejímu řediteli Petru Hybnerovi, kterému se nápad na Jařinu líbil, a tak se ho rozhodl podpořit.

A nadchnout ostatní divadelníky bylo jednoduché.  Dost pomohlo to, že prostě máme rádi divadlo a taky že ten večer bylo zrovna nějaký jó dobrý pivo.

Jestli se vám na první Jařině líbilo, zapište si do kalendáře datum té druhé - 11. 3. - 12. 3. 2016.

Zdenka