Jařina 2015

jarina 2015

Abychom na žních měli bohatou sklizeň, musíme zasít to nejlepší z loňské úrody aneb "Když se jaří, tak se jaří!".

Pro první ročník Jařiny, jsme pro vás vybrali dvě představení, která rozhodně stojí za to zhlédnout.

13. 3. 2015, 19:00 DK Jirásek Česká Lípa - Jak se vám líbí Jak se vám líbí

Slavná Shakespearova komedie v netradičním pojetí. Kromě vlastních postav hrají herci –bez rekvizit a kulis- řadu postaviček vedlejších, stejně jako zvířata, stromy, prostředí. Vrací se tak ke stylu, který se-možná- používal i v londýnském Globu 16. století. Hravou formou se divákoví předvádí příběh, ve kterém jde jak o zamilovanost, problémy s láskou a jejich řešení, tak o téma moci, korupce, rozdílu mezi aktivním a pasivním stylem života. Zkrátka Shakespearova hra se zde stává východiskem k tomu, aby členové divadelní skupiny ústy velkého Alžbětínce promlouvali k řadě věcí, které trápí dnešní svět a jeho obyvatele. Přestože v první řadě jde o humor v jeho různých podobách, je možné na pozadí sledovat i niť témat vážnějších a vážných. Hra je remakem slavné inscenace z poloviny 80. let 20. století, která reprezentovala čs. kulturu na řadě mezinárodních festivalů a byla 2x uváděna televizí v rámci pořadu Zveme vás do divadla

14. 3. 2015, 19:00 Divadýlko na dlani - Inventura aneb Pořádek ve skladu i v duši

Základem a startovacím momentem pro vznik této inscenace bylo přečtení textu hry Miroslava Horníčka „Malá noční inventura“. Když ho Petr Matoušek zavíral, uvědomil si, že jej nemůže pouze jednoduše inscenovat. M. Horníček hru napsal v roce 1973 a reálie v ní obsažené stejně jako vztahy mezi osobami doznaly přece jen jistého posunu. Pokusil se tedy napsat příběh, který vychází z rámce výše jmenované hry a rozvinul jí tak, jak by se mohla odehrávat v současnosti.
Inscenace vás seznámí se třemi kulisáky, kteří vám během jedné hodiny odhalí své sny, přání i tajné tužby. Nahlédnete do jemných duší naoko drsných mužů středního věku. Poznáte, že i chlapi mohou mít v duši zmatek a přese vše zůstávají pořád malými kluky.